Welke toeslagen kun je aanvragen naast een uitkering?
Als je een uitkering ontvangt, kan het soms moeilijk zijn om rond te komen van alleen dat inkomen. Gelukkig kun je verschillende toeslagen aanvragen die je kunnen helpen om de kosten van bijvoorbeeld huur, zorg of kinderen te dekken. Deze toeslagen zijn bedoeld om mensen met een lager inkomen financieel te ondersteunen. In dit artikel bespreken we welke toeslagen je kunt aanvragen naast je uitkering en hoe je deze toeslagen aanvraagt.
1. Zorgtoeslag
De zorgtoeslag is een bijdrage van de overheid om de kosten van je zorgverzekering te verlagen. Iedereen in Nederland moet een basiszorgverzekering hebben, maar deze kosten kunnen hoog oplopen. Als je een laag inkomen hebt, bijvoorbeeld doordat je een uitkering ontvangt, kom je waarschijnlijk in aanmerking voor zorgtoeslag.
- Voorwaarden zorgtoeslag:
- Je bent 18 jaar of ouder.
- Je hebt een Nederlandse zorgverzekering.
- Je inkomen ligt onder een bepaalde grens (voor alleenstaanden en voor gezinnen geldt een andere inkomensgrens).
- Je vermogen is niet te hoog. Dit betekent dat je spaargeld en bezittingen onder een bepaalde grens moeten liggen.
- Hoe vraag je zorgtoeslag aan?
Zorgtoeslag kun je aanvragen via de website van de Belastingdienst (Toeslagen). Je hebt hiervoor je DigiD nodig. Het bedrag dat je kunt krijgen hangt af van je inkomen en je persoonlijke situatie.
2. Huurtoeslag
Huurtoeslag is bedoeld om mensen te helpen met het betalen van hun huur. Als je een uitkering ontvangt en je huurt een woning, kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. De huurtoeslag is afhankelijk van je huurprijs, inkomen en gezinssituatie.
- Voorwaarden huurtoeslag:
- Je huurt een zelfstandige woonruimte. Dit betekent dat je eigen toegang hebt tot je woning, en dat er een keuken en een badkamer aanwezig zijn.
- Je huurprijs mag niet te hoog zijn, en er geldt een maximum aan het inkomen dat je mag hebben om in aanmerking te komen.
- Ook je vermogen mag niet boven een bepaalde grens liggen.
- Hoe vraag je huurtoeslag aan?
Ook huurtoeslag vraag je aan via de website van de Belastingdienst. Je moet hiervoor informatie bij de hand hebben zoals je huurprijs, je inkomen en je vermogen. Net als bij de zorgtoeslag is je DigiD nodig om de aanvraag te doen.
3. Kindgebonden budget
Het kindgebonden budget is een extra bijdrage voor ouders met kinderen onder de 18 jaar. Het is een aanvulling op de kinderbijslag, die je automatisch krijgt als je kinderen hebt. Als je een laag inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor dit extra bedrag.
- Voorwaarden kindgebonden budget:
- Je ontvangt kinderbijslag.
- Je inkomen en vermogen zijn niet te hoog.
- Hoe meer kinderen je hebt, hoe hoger het kindgebonden budget kan zijn.
- Hoe vraag je kindgebonden budget aan?
Het kindgebonden budget hoef je meestal niet zelf aan te vragen. De Belastingdienst beoordeelt automatisch of je recht hebt op deze toeslag op basis van je kinderbijslag. Mocht je het toch niet automatisch ontvangen, dan kun je dit regelen via de website van de Belastingdienst.
4. Kinderopvangtoeslag
Als je gebruikmaakt van kinderopvang voor je kinderen, kan kinderopvangtoeslag helpen om de kosten te dekken. Deze toeslag is bedoeld voor werkende ouders of ouders die een traject volgen om werk te vinden, bijvoorbeeld via een uitkering. Kinderopvang kan duur zijn, maar met kinderopvangtoeslag wordt dit een stuk betaalbaarder.
- Voorwaarden kinderopvangtoeslag:
- Je werkt, studeert, volgt een traject om werk te vinden, of je bent inburgering verplicht.
- De kinderopvang moet geregistreerd zijn bij de overheid.
- Je hebt een contract met de kinderopvang en betaalt een deel van de kosten zelf.
- Je inkomen en dat van je partner mogen niet te hoog zijn.
- Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?
Deze toeslag vraag je ook aan via de website van de Belastingdienst (Toeslagen). Je hebt hier weer je DigiD voor nodig. Zorg ervoor dat je het contract met de kinderopvang en andere benodigde gegevens bij de hand hebt tijdens de aanvraag.

5. Individuele inkomenstoeslag
De individuele inkomenstoeslag is een toeslag van de gemeente voor mensen die langdurig een laag inkomen hebben, bijvoorbeeld omdat ze al meerdere jaren een uitkering ontvangen. Deze toeslag is eenmalig en kun je aanvragen als je minimaal drie jaar van een laag inkomen leeft en geen uitzicht hebt op verbetering van je financiële situatie.
- Voorwaarden individuele inkomenstoeslag:
- Je hebt minimaal drie jaar een laag inkomen.
- Je hebt geen spaargeld of ander vermogen boven een bepaalde grens.
- Je hebt geen uitzicht op verbetering van je inkomen op korte termijn.
- Hoe vraag je de individuele inkomenstoeslag aan?
Je kunt de toeslag aanvragen bij de gemeente waar je woont. Elke gemeente heeft zijn eigen regels, dus het is verstandig om contact op te nemen met de sociale dienst van je gemeente voor meer informatie.
6. Bijzondere bijstand
Bijzondere bijstand is een vorm van financiële hulp voor mensen met een laag inkomen die onverwachte of noodzakelijke kosten hebben die ze niet zelf kunnen betalen. Denk bijvoorbeeld aan medische kosten die niet door je verzekering worden gedekt of noodzakelijke vervanging van huishoudelijke apparaten.
- Voorwaarden bijzondere bijstand:
- Je hebt een laag inkomen en weinig vermogen.
- De kosten die je hebt, zijn onverwacht en noodzakelijk.
- De kosten worden niet door andere regelingen of verzekeringen gedekt.
- Hoe vraag je bijzondere bijstand aan?
Je vraagt bijzondere bijstand aan bij je gemeente. De gemeente zal je situatie beoordelen en beslissen of je in aanmerking komt voor deze bijstand. De voorwaarden kunnen per gemeente verschillen, dus neem contact op met de sociale dienst van jouw gemeente voor meer informatie.
Wil je meer weten over uitkeringen en toeslagen aanvragen? Bekijk ook onze andere artikelen over het aanvragen van uitkeringen en financiële ondersteuning.